E452 - Низька небезпека
Поліфосфати (харчова добавка E452) - полімери фосфорної кислоти, що відіграють важливу роль у біоенергетиці живих клітин. Поліфосфати як гранули також називають волютином, або метахроматином. Харчова добавка E452 відноситься до вологоутримуючих речовин, комплексоутворювачів, стабілізаторів, текстураторів та емульгаторів штучного походження, використовується в технологічних цілях у процесі виробництва харчових продуктів. Поліфосфати - лінійні полімери ортофосфорної кислоти, у яких фосфорні залишки пов'язані між собою фосфоангідридними зв'язками.
Застосування
У харчовій промисловості застосовується як емульгатори, стабілізатори, розпушувачі. По природі поліфосфати (добавка E452) є інгібіторами і можуть уповільнювати хімічні реакції. Завдяки цій властивості вони і використовуються у харчовій промисловості: заморожені морепродукти та риба, м'ясна та ковбасна продукції, супи, бульйони, сидр, трав'яні настої, чай, шоколад і солодкі молочні напої, алкогольні напої (крім вина і пива), вівсяні пластівці, ковбасні вироби. Поліфосфати використовуються в інших видах промисловості як інгібітори корозії, для знежирення волокна, пом'якшення води, як компонент миючих засобів, пральних порошків, мила.
Вплив на організм
Харчова добавка Е452 є токсичною для організму людини. У ході досліджень було доведено, що поліфосфати є ракоутворюючою речовиною, а також підвищують рівень холестерину. Однак, незважаючи на це, харчова добавка Е452 дозволена в багатьох країнах світу, і в цьому немає нічого дивного: у разі її заборони повноцінне функціонування м'ясної промисловості стане неможливим. Також почнуться складнощі під час виробництва інших шкідливих, але дешевих продуктів.