E412 - Нульова небезпека
Гуаран або гуарова камедь (добавка E412) використовується в харчовій промисловості як стабілізатор, загусник і структуратор. Гуарова смола відноситься до полісахаридів і є добре розчинною речовиною. Гуаран досить жорсткий і має підвищену еластичність та розчинність у воді. Завдяки цьому добавка E412 вважається дуже вигідним емульгатором і стабілізатором. Також ця добавка відрізняється хорошою стійкістю при циклі заморожування та розморожування продуктів. Основні параметри харчової добавки E412: запах – відсутній чи слабкий, характерний; смак – нейтральний; колір – білий із сіруватим або жовтуватим відтінком; консистенція – порошок.
Застосування
Основною властивістю гуарової камеді є здатність уповільнювати кристалізацію льоду в різних заморожених продуктах, завдяки чому особливо часто вона застосовується у морозиві або у виготовленні різноманітних охолоджених кондитерських виробів. Також як стабілізатор добавка E412 може застосовуватися в: м'ясній промисловості; хлібопекарському виробництві; виробництві сирів, молочних продуктів; виготовлення желе, джемів, заморожених десертів – харчова добавка E412 допомагає ущільнити масу, зробити її густішою; у виробництві салатів – гуарова камедь покращує їхній зовнішній вигляд; виготовленні приправ та кетчупів, майонезів, жирів, масел; виробництві сиропів та соків, харчових концентратів, сухих супів, каш швидкого приготування – добавка E412 покращує текстуру продукту. Також стабілізатор E412 можна побачити у складі корму для свійських тварин. Інші сфери застосування гуарової камеді: текстильна промисловість; паперова промисловість; виробництво вибухових речовин; косметична промисловість (харчову добавку E412 використовують як кондиціонер у шампунях і загусник у зубних пастах); фармацевтична промисловість (стабілізатор служить як сполучна в таблетках); нафтова та газова промисловість; вугільна промисловість.
Вплив на організм
Е412 практично не всмоктується в кишечнику та сприяє зменшенню апетиту та дуже ефективно знижує рівень холестерину та насичених жирів в організмі. При сумісному вживанні з препаратами кальцію підвищує їх засвоюваність. Може стимулювати виведення токсинів та шкідливих бактерій. Використовується у дієтичному харчуванні, допомагаючи забезпечувати почуття ситості в організмі. Харчова добавка Е412 додається до діабетичних препаратів для уповільнення засвоюваності цукру в кишечнику. Не є алергеном.
Е412 вважається малонебезпечною добавкою. Добову норму споживання не встановлено. В організмі людини гуаран практично не всмоктується кишечником, тому вважається, що добавка Е412 нешкідлива для здоров'я.