E345 - Дуже низька небезпека
Цитрат магнію (харчова добавка E345) — магнієва сіль лимонної кислоти з формулою C6H6MgO7, відноситься до регуляторів кислотності, антиокислювачів та антиоксидантів синтетичного походження, використовується в технологічних цілях у процесі виробництва харчових продуктів. Це порошок білого кольору або безбарвні кристали без запаху зі слабокислим смаком. Повільно розчиняється у холодній воді, добре розчиняється у гарячій.
Застосування
Цитрат магнію широко поширений у природі, особливо багато міститься у шкірці цитрусових фруктів, хвої та листі бавовнику. Е345 може застосовуватися при виробництві шоколаду, какао, нектарів, соків, мармеладів, джемів, желе, необроблених фруктів та овочів, картоплі, олії та жирів тваринного та рослинного походження (неемульговані), сироваткових сирів, консервованих фруктів та овочів, м'ясних напівфабрикатів кондитерських та хлібобулочних виробів, макаронних виробів, пива. У харчові продукти додають як кислоту і антиокислювач. Інші сфери застосування: косметика, медицина (профілактика та лікування дефіциту магнію, компонент проносних, снодійних, заспокійливих, жовчогінних, антиаритмічних та інших препаратів).
Вплив на організм
Магній є життєво важливим елементом, знаходиться у всіх тканинах організму, необхідний для нормальної роботи клітин, бере участь у більшості реакцій обміну речовин, сприяє виробництву та споживанню енергії. Іони магнію зменшують збудливість нейронів та уповільнюють нейром'язову передачу, а також беруть участь у багатьох ферментативних реакціях, є антагоністами кальцію. Цитрат магнію добре засвоюється організмом, має високу переносимість. Організму людини необхідно близько 300 мг магнію/добу. При тривалому застосуванні у високих дозах може викликати діарею. Не рекомендується вживати дітям