E951 - Низька небезпека
Аспартам (харчова добавка E951) є синтетичним, не сахаридним підсолоджувачем, що використовується як замінник цукру в цілій низці напоїв та харчових продуктів. Аспартам являє собою метиловий ефір дипептиду, що складається зі стандартних амінокислот, таких як аспарагінова та фенілаланін. Молекулярна формула аспартаму – C14H18N2O5. Смакові якості аспартаму в порівнянні зі звичайним цукром виявляються набагато повільнішими, але відчуваються довше. За своїми хімічними властивостями він легко розчинний у воді і не має запаху. Аспартам солодший за цукор у 200 разів.
Застосування
Оскільки температура руйнування цього підсолоджувача 80 °C він не застосовується у виробах, що потребують термічної обробки. Великим плюсом Е951 є його незначний внесок у калорійність продукту, що зумовлено високою насолодою і як наслідок малою кількістю використовуваної добавки. Зважаючи на те, що аспартам не є канцерогеном, він був оголошений альтернативою цукру, що дає можливість вживати солодкі продукти, не набираючи ваги. Аспартам застосовується переважно в низькокалорійних продуктах і напоях замість цукру. Харчову добавку E951 можна зустріти в безалкогольних напоях, жувальних гумках, льодяниках, кондитерських виробах.
Вплив на організм
Останнім часом у деяких країнах, наприклад, у США виявляється велика обережність щодо підсолоджувачів, зокрема аспартаму.
Проведені незалежні дослідження показали негативний вплив тривалого використання аспартаму на організм людини та тварин. Переважна більшість незалежних експертів підтверджує, що тривале використання аспартаму може викликати головний біль, мігрень, дзвін у вухах, алергію, депресію, безсоння і навіть рак мозку.
Вживання аспартаму людьми, які страждають на підвищену вагу, з метою схуднення може призвести до зворотного ефекту і ще більшого набору маси тіла в подальшому.