E575 - Низька небезпека
Глюконо-дельта-лактон (ГДЛ) (харчова добавка E575) є білим або кремовим дрібним кристалічним порошком. Глюконо-дельта-лактон гігроскопічний, не має смаку та запаху, добре розчинний у воді. Хімічна формула речовини: C6H10O6. Глюконо-дельта-лактон – це внутрішній ефір глюконової кислоти. При з'єднанні з водою ГДЛ піддається повільній реакції гідролізу назад, перетворюючись на глюконову кислоту. У процесі цієї реакції відбувається падіння кислотності (Ph) середовища реакції.
Застосування
Харчова добавка Е575 застосовується для прискорення процесу дозрівання продукції, стабілізації кольору. Завдяки здатності глюконо-дельта-лактону утворювати сполуки з іонами металів, харчова добавка E575 посилює дію антиоксидантів. Оскільки ГДЛ прискорює процеси виробництва, скорочується час на її термообробку. За рахунок цього відбувається збільшення виходу готової продукції. У харчовій промисловості використовується: як прискорювач для дозрівання та кольороутворення продуктів (варених та сирокопчених ковбас, натуральних напівфабрикатів); як розпушувач тіста в хлібобулочній промисловості; для прискорення процесів соління та маринування риби; у сирному виробництві, як заміна частини закваски для скорочення процесу коагуляції, збільшення терміну придатності та підвищення якості продукту. Також ГДЛ застосовується: у хімічній промисловості, у фармацевтиці, у косметології.
Вплив на організм
Повністю засвоюється. Спостерігається неспецифічна подразлива дія вільної кислоти. При одноразовій дозі 20 г можлива проносна дія.
В організмі людини повністю засвоюється, не надаючи токсичної або будь-якої іншої негативної дії. Максимально допустима добова кількість для споживання не визначена. Здатність посилювати дію антиоксидантів робить речовину корисною для здоров'я.
Одноразова доза 20 г може спричинити короткочасний проносний ефект, але вжити таку кількість малоймовірно. У продуктах харчування частка речовини не перевищує 3 г