E492 - Дуже низька небезпека

Сорбитан тристеарат є харчовою добавкою. Офіційне комерційне називання СПЭН 65. Відповідно до європейської класифікації консерванту присвоєно код Е492.

За складом сорбитан тристеарат є складним ефіром органічного походження. Він складається з похідних частин сорбіту і домішок. Хімічна формула речовини С60Н114О8.

У продаж харчова добавка надходить у вигляді кремоподібної або воскоподібне маси, пластівців, твердих кульок, порошку. Вона не розчиняється у воді, спиртах. У жирах, маслі, ацетоні відбувається эмульгация. Е492 можна розчинити в толуолі і ефірі.

Харчова добавка, що володіє м'яким, нейтральним смаком, запах у неї слабкий, характерний для сорбитана тристеарата. Колір варіюється від світло-кремового до жовто-коричневого. Речовина стійка до впливу високих температур, кислот.

Виробники упаковують СПЭН-65 в мішки з синтетичних матеріалів, картонні барабани, багатошарові пакети з крафт-паперу, пластикові або алюмінієві бочки. Фасовка залежить від побажань покупця, особливих вимог до упаковки немає. Можливе використання поліетиленових вкладишів для додаткового захисту.

Вплив на організм 

Вплив емульгатора на організм людини вивчено недостатньо. Відомо, що харчова добавка не представляє цінності для організму. При дотриманні норм споживання вона не небезпечна. Після попадання в травний тракт Е492 поступово розпадається на сорбіт і стеаринову кислоту, які легко засвоюються в організмі.

Шкоди від сорбитана тристеарата не буде, якщо в добу його вживати в кількості не більше 25 мг на 1 кг ваги. При недотриманні рекомендацій є ризик появи проблем з роботою печінки. Вважається, що передозування СПЭН 65 призводить до погіршення процесу засвоєння жирів в організмі. В результаті можливий розвиток фіброзу тканин, збільшення розміру печінки, подразнення ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Увага! Зловживання Е492 негативно впливає на стан здоров'я і провокує розвиток ожиріння. Можлива поява затримки росту у дітей.

Застосування

Сорбитан тристеарат використовують в харчовій промисловості як:

  • сполучного агента;
  • згущувача;
  • стабілізатора консистенції;
  • глазирователя;
  • піногасника;
  • носія-наповнювача.

Його застосовують у комбінації з іншими речовинами, щоб спростити виробництво продуктів. Найчастіше використовують харчову добавку Е492 при виготовленні цукерок, які роблять замінників какао з різними наповнювачами (начинки праліне, цільними горіхами). При додаванні в глазур або інші декоративні покриття сорбитан підвищує їх плинність, запобігає розтріскуванню.

Харчову добавку Е 492 використовують при створенні глазурі, декоративних покриттів кондитерських виробів, вона робить їх більш поточними, запобігає розтріскуванню

В якості стабілізатора кристалізації консервант застосовують при виготовленні маргарину. Для полегшення процесу «взбиваемости» маси його додають в морозиво. Емульгуючі властивості Е492 використовують для поліпшення консистенції соусів, вершків, замінників молока, десертів, виготовлених на рослинній основі. В ці продукти додають консервант в кількості до 5 г на 1 кг.

З допомогою сорбитана тристеарата вдається знизити в'язкість кондитерських виробів, запобігти розбризкуванню жирів в процесі смаження. Додають консервант в здобу та інші борошняні вироби. Під її дією зміцнюється клейковина, поліпшується пластичність тіста і збільшується обсяг продукції. У борошняних виробах, шоколадних цукерках і БАДах дозволено включати до складу до 10 г добавки на 1 кг.

Використовують Е492 та нехарчової промисловості. Добавку застосовують при виготовленні косметичних засобів – дезодорантів, кремів. Також використовують сорбитан тристеарат у виробництві лікарських препаратів і емульсій, призначених для обробки рослин.