E466 - Середня небезпека
Карбоксиметилцелюлоза, натрійкарбоксиметилцелюлоза (харчова добавка E466) - безбарвна аморфна речовина, слабка кислота, за своєю хімічною природою є високополімерний іонний електроліт. Карбоксиметилцелюлоза виходить в результаті реакції монохлороцтової кислоти з алкілцелюлозою, яку, у свою чергу, отримують з целюлози та каустичної соди. Карбоксиметилцелюлоза може бути генетично модифікована. Вона добре розчиняється у воді, не має запаху і зовсім не отруйна. Карбоксиметилцелюлоза абсолютно не схильна до розпаду при впливі яскравого світла, не розчиняється в рослинних і тваринних маслах.
Застосування
Харчова добавка E466 використовується як стабілізатор консистенції, загусник, засіб для капсулювання. Основна властивість карбоксиметилцелюлози – це здатність до формування дуже в'язкого колоїдного розчину, який не втрачає своїх властивостей упродовж тривалого часу. Застосовується як загусник при виготовленні морозива, сирних мас, майонезів; як регулятор консистенції в десертах, желе, кремах та пастах; в оболонках для риб, м'яса, кондитерських виробів. Інші застосування карбоксиметилцелюлози: у медицині, для проносного; при виробництві побутової хімії та косметики (шампуні, креми для гоління, засоби для догляду за волоссям та ін.)
Вплив на організм
У харчовій промисловості використовується обмежено, однак деяким категоріям людей слід вживати продукти з добавкою Е466 обережно, у зв'язку з можливими проявами розладу кишечника. Людям, які мають захворювання шлунка та кишечника вживання продуктів із вмістом добавки Е466 протипоказано, а тим, хто страждає порушенням обмінних процесів, слід ставитися до таких харчових продуктів з обережністю. Карбоксиметилцелюлоза не є алергеном та не викликає подразнень шкірних покривів. Добавка не має підтвердженого дозволу застосування при виробництві дитячого харчування.
Добавка Е466 є абсолютно нерозщеплюваною речовиною одноразове застосування, якого більше 5 мг може призвести до ефекту проносного. Вважається, на думку незалежної експертизи, що впливає на утворення раку, а також підвищення рівня холестерину. Допустима норма добового споживання карбоксиметилцелюлози не визначена.