E459 - Дуже низька небезпека
Бета-Циклодекстрин (добавка Е459) органічна речовина, що входить до групи циклодекстринів - вуглеводів, які отримують з крохмалю методом ферментації. Ця добавка має досить слабку розчинність у воді - близько 1,85 г/100 мл при температурі 25 °С. При температурі вище 300 ° С добавка розкладається більш прості речовини. За своїми фізичними властивостями бета-циклодекстрин представляє білий кристалічний порошок, який не має вираженого запаху і має трохи солодкуватий смак.
Застосування
Добавка Е459 застосовується у харчовій промисловості для збереження властивостей ароматизаторів, вітамінів, спецій та інших харчових компонентів. Бета-циклодекстрин може маскувати гіркоту і неприємний запах харчових продуктів як би обволікаючи молекули, що утворюються при розпаді продуктів харчування. Крім цього, добавка E459 застосовується для поліпшення розчинності у воді речовин з низькою розчинністю, а також перетворення на суху форму рідких речовин. Ще однією цікавою сферою застосування бета-циклодекстрину є виробництво продуктів без холестерину. Молекули холестерину обволікаються кільцями циклодекстрину, після чого ці кільця видаляються на етапі виробництва кінцевого продукту. Крім харчової промисловості, циклодекстрини застосовуються в різних галузях: у фармацевтиці, косметичній і текстильній промисловості, в процесах очищення води та багатьох інших. Так, наприклад, у зубних пастах, ополіскувачах, дезодорантах та інших косметичних засобах циклодекстрини застосовуються для поглинання неприємного запаху. З цією ж метою добавка Е459 використовується і в жувальній гумці. Ця добавка, на відміну від ароматизаторів, саме поглинає запах, а не маскує його.
Вплив на організм
Бета-циклодекстрин вважається безпечною та гіпоалергенною харчовою добавкою. Не призводить до подразнення слизових оболонок, не шкодить органам травлення та не всмоктується у стінки шлунка та кишечника. Харчова добавка Е459 сприяє зменшенню запалень на шкірі. Виступає провідником біологічно цінних речовин.
При надмірному вживанні може провокувати алергічні реакції або харчове отруєння.