E440 - Нульова небезпека
Пектини (E440) - являють собою структурні полісахариди, що містяться в стінкових клітинах всіх наземних рослин та деяких видах водоростей. Готовий продукт є порошок від білого до світло-коричневого кольору, без запаху, слизовий на смак. З точки зору хімії — пектини, складні полісахариди, утворені переважно залишками галактуронової кислоти. Продукти, найбільш багаті на пектин: цитрусові кірки - 30%; морква - 1,4%; яблука - 1-1,5%; абрикоси - 1%; апельсини - 0,5-3,5%; вишні - 0,4%.
Застосування
У харчовій промисловості добавка E440 застосовується як гелеутворювач, стабілізатор, вологоутримуючий агент, загусник. Ця одна з найпопулярніших добавок унаслідок своїх корисних властивостей та відносно не високої вартості. Добавку E440 використовують при виробництві мармеладу, цукерок, фруктових та житлових начинок, молочних продуктів, майонезів, зефірів, морозива та багатьох інших продуктів. Інші застосування пектину: у медицині (ліки для нормалізації роботи кишечника, таблетки, заспокійливі горло, загоювальні засіб та ін); у косметології як стабілізатор; сигарне виробництво (використовується як клею для ремонту пошкоджених листів тютюну).
Вплив на організм
Натуральний та очищений пектин не призводить до утворення енергетичного запасу, оскільки є абсолютно нейтральним. Пектини є сильним абсорбентом, виводить із організму пестициди, радіоактивні та важкі метали, знижує рівень холестерину в крові. Покращує обмін речовин, стимулює імунітет, покращує травлення, має протизапальний та бактерицидний ефект, сприяє схуднення.
Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) не визначала максимально допустиму норму добавки, оскільки вона нешкідлива, але не рекомендується вживати більше 50 г на добу.
При надмірному вживанні можливі алергічні реакції та подразнення шлунково-кишкового тракту.