E339 - Низька небезпека

Фосфати натрію (Е339) – харчова добавка, яка використовується як регулятор кислотності, емульгатора, стабілізатора, вологоутримуючого агента. Крім цього, добавка Е339 фіксує фарбування продуктів та посилює дію антиоксидантів. Назва «Фосфати натрію» є загальним терміном для солей із гідроксиду натрію та фосфорної кислоти. За своїми фізичними властивостями фосфати натрію являють собою кристалічний або гранульований порошок білого кольору. Добавка Е339 добре розчинна у воді та термічно стійка.

Застосування

У харчовій промисловості добавка Е339 може використовуватися в таких продуктах, як хлібобулочні та кондитерські вироби (розпушувач тіста), безалкогольні напої, молочна продукція (у тому числі сухе молоко, сухі вершки), супи, бульйони, пасти, соуси, чаї (сухі та швидкорозчинні), сири, м'ясні та рибні вироби, продукти швидкого приготування тощо. Крім того, фосфати застосовуються в якості солей-плавителів при виробництві плавлених сирів.

Вплив на організм

Фосфати натрію включають до складу проносних препаратів. Добавка Е339 є джерелом фосфору, що використовується в біологічно активних добавках та спортивних напоях.

Е339 вважається малонебезпечним.

При щоденному споживанні трохи більше 70 мг на 1 кг маси тіла вважається безпечною для здоров'я. За рахунок абсорбації води з кишківника натрію фосфати здатні викликати зневоднення, порушення роботи нирок, збільшення рівня електролітів у крові. Дослідження, проведені на тваринах, показали, що харчова добавка Е339 перешкоджає нормальному засвоєнню кальцію та вимиває його з емалі та кісток. Рекомендується бути обережним при включенні в раціон дітей продуктів харчування, що містять фосфати. Можливі алергічні реакції у вигляді висипу на шкірі, гіперактивність та агресивність. При надмірному споживанні фосфати натрію провокують виразку, панкреатит, гастрит, порушення роботи ШКТ, нирок.