E301 - Нульова небезпека

Аскорбатом натрію (харчова добавка E301) - біологічною формою вітаміну С, також званою натрієвою сіллю вітаміну C. Молекулярна аскорбату натрію: C6H7NaO6. З погляду хімії – це натрієва сіль аскорбінової кислоти. Отримують добавку Е301 шляхом розчинення аскорбінової кислоти у воді і додаванням еквівалентної кількості бікарбонату натрію. Після припинення спінювання, аскорбат натрію беруть в облогу за допомогою додавання ізопропанолу. У світовій класифікації харчових добавок аскорбат натрію має маркування E301 і використовується в харчових продуктах як антиоксидант та регулятор кислотності.

Застосування

Добавка Е301 може використовуватися при виготовленні: м'ясної та рибної продукції; соків, плодових вин, пива; консервованих овочів та фруктів; свіжих фруктів та овочів (обприскують поверхню, щоб захистити від псування та потемніння); дитячого харчування; хлібобулочних та кондитерських виробів.

Інші сфери застосування: медицина - у складі противірусних ліків, препаратів для покращення імунітету, у вітамінних комплексах та як самостійний вітамін C; косметологія (додають у шампуні, засоби проти старіння, креми для ліфтингу); тваринництво (у складі вітамінних добавок для корму).

Вплив на організм

Аскорбат натрію запобігає розвитку атеросклерозу, допомагає зменшити ризик серцевих захворювань. Крім цього аскорбат натрію відіграє важливу роль у боротьбі організму з хронічними та гострими інфекційними захворюваннями. 

Харчова добавка Е301 - це біологічна форма аскорбінової кислоти, тому має ті ж корисні властивості, що і вітамін C. Завдяки наявності лугу смак добавки м'якший. Її можуть вживати люди, яким протипоказаний прийом аскорбінової кислоти у чистому вигляді (наприклад, через алергію або підвищену кислотність шлунка).

Властивості вітаміну C:

- участь у синтезі внутрішньоклітинного колагену, протеогліканів та інших органічних компонентів міжклітинної речовини зубів, кісток та ендотелію капілярів;

- активізує синтез стероїдних гормонів, норадреналіну та адреналіну;

- бере участь у синтезі карнітину, гідроксилювання серотоніну;

- знешкоджує токсини та чинить антиоксидантну дію, вловлюючи вільні радикали;

- має протизапальний та протиалергічний ефект;

- гальмує вивільнення гістаміну та посилює його дегенерацію, 

- пригнічує викид медіаторів запалення та алергічних реакцій;

- бере участь в утворенні тетрагідрофолієвої кислоти та регенерації тканин;

- бере участь у метаболізмі фенілаланіну, тирозину, норепінефрину, гістаміну, утилізації карбогідратів, синтезі протеїнів, посилює абсорбцію негемінового заліза;

- пригнічує активність гіалуронідази (активує регенерацію тканин та нормалізує проникність капілярів), бере участь в обміні заліза (покращує абсорбцію заліза, сприяючи його депонуванню в редукованій формі) та глюкози (покращує використання глюкози у циклі трикарбонових кислот);

- регулює транспорт іонів водню у багатьох біохімічних реакціях, включаючись у процес будь-якої стадії циклу Кребса;

- знижує потребу організму у вітамінах A, B1, B2 та E, фолієвої кислоти, пантотенової кислоти;

- сприяє збільшенню опірності організму до інфекцій, регулює імунологічні реакції (активує синтез антитіл, C3-компонента комплементу, інтерферону), посилює фагоцитарну активність;

- бере участь у регулюванні вуглеводного обміну, згортання крові;

- активує протеолітичні ферменти, бере участь в обміні ароматичних амінокислот, пігментів та холестерину, сприяє накопиченню в печінці глікогену. За рахунок активації дихальних ферментів у печінці посилює її детоксикаційну та білковоутворювальну функції, підвищує синтез протромбіну.

- покращує жовчовиділення, відновлює зовнішньосекреторну функцію підшлункової залози та інкреторну – щитовидну.

Дефіцит вітаміну C провокує розвиток гіповітамінозу, у важких випадках - авітамінозу (скорбут, цинга).

Вітамін C метаболізується в організмі (переважно в печінці) та виводиться природним шляхом.

Не рекомендується вживання у надмірній кількості. При надлишку в організмі розщеплюється до щавлевої кислоти. Залишки останньої зв'язуються з катіонами мікроелементів, а це може призвести до утворення каменів у сечовивідних шляхах і нирках.