E153 - Середня небезпека
Вугілля рослинне (харчова добавка Е153) це викопна органічна речовина, яка утворюється під землею з давніх рослин. У харчовій промисловості іноді використовується як добавка-барвник Е153. Добувається ця речовина у різний спосіб, залежно від глибини залягання. У харчову промисловість добавка Е153 надходить після подрібнення та ретельного очищення кам'яного вугілля. Барвник E153 стійкий до дії перепаду температур, лугів, кислот, світла. Основні параметри харчової добавки Е153: смак – відсутній; колір – чорний; запах – відсутній; консистенція – порошок чи гранулят.
Застосування
У харчовій промисловості барвник Е153 використовується в основному для прикраси та фарбування різних продуктів: кондитерських виробів – тортів, тістечок; драже та цукерок; джемів; шоколаду; кава; какао; рафінованих продуктів; напоїв – алкогольних та безалкогольних; сирів; цукрових та паточних розчинів; фруктових соків; рослинного масла. Інші застосування рослинного вугілля: використовується як викопне паливо; у медицині входить до складу «Активованого вугілля»; застосовується під час виробництва фарб; додається до засобів декоративної косметики, як пігмент.
Вплив на організм
Харчова добавка Е153 є безпечною, хоч і не властивою організму людини. Не абсорбується у шлунково-кишковому тракті, елімінується з організму разом із залишками їжі.