E965 - Низька небезпека
Мальтит (харчова добавка E965) – це замінник цукру, який виробляють із картопляного або кукурудзяного крохмалю. А якщо дивитися конкретніше, то із проміжного продукту, званого мальтозою (солодовий цукор). Для цього роблять її гідрування. Також може харчова добавка E965 може вироблятись із глюкозного сиропу з високим вмістом мальтози. Кінцевий продукт може бути як у вигляді порошку, так і у формі сиропу. Мальтит негігроскопічний, термостійкий, не взаємодіє з амінокислотами. Хімічна формула речовини: C12H24O11. Він забезпечує продукції солодкий смак, при цьому володіючи меншою калорійністю, ніж глюкоза та фруктоза.
Застосування
Харчова добавка E965 використовується для приготування драже, адже маючи низьку калорійність, але високу насолоду, він ще й забезпечує тверде покриття, аналогічне сахарозі. Крім цього може використовуватися в морозиві, цукерках та інших видах кондитерських виробах. Інші сфери застосування: фармацевтика (носій-наповнювач для таблеток, сполучна речовина для вологої грануляції, загусник у жувальні таблетках та пастилках, один із компонентів БАДів для зниження ваги та вітамінних комплексів, у тому числі дитячих); косметологія (компонент засобів догляду за порожниною рота, зволожуючих і поживних кремів для обиччя).
Вплив на організм
Мальтит незначно впливає на рівень цукру в крові, тому відмінно підходить для діабетиків. Завдяки мальтиту у них тепер є можливість їсти практично будь-які солодощі, у тому числі і шоколад. Крім того, мальтит, на відміну від цукру, не сприяє розвитку карієсу. Надмірне споживання може провокувати метеоризм та стати причиною проносу. У деяких людей буває нестача в організмі ферментів, що розщеплюють мальтозу. У цьому випадку продукти з харчовою добавкою Е965 погано засвоюються та викликають кишкові розлади. Щоденна норма вживання Е965 з продуктами не має перевищувати 90 г.