E509 - Низька небезпека

Хлорид кальцію (харчова добавка E509) є безбарвними кристалами (у деяких випадках білими), які добре розчиняються в спирті і воді, і замерзають при низьких температурах. Одержують хлорид кальцію при виробництві соди, де він утворюється як побічний продукт, або при обробці вапняку содою. Хімічна формула хлориду кальцію - CaCl2. Хлорид кальцію був зареєстрований як харчова добавка і зараз активно включається до складу продуктів харчування.

Застосування

За класифікацією Е509 належить до групи емульгаторів і найчастіше застосовується у харчовій промисловості як затверджувач та загусник продуктів. В основному ця добавка активно використовується при виробництві сиру та сухого молока. Харчову добавку E509 можна зустріти у складі мармеладу та желе, а також консервованих фруктів та овочів. Вона зберігає твердість продукту, і навіть робить його смак більш солоним. Також хлорид кальцію використовується при виробництві ікри та овочевого та фруктового соків. Добавка компенсує рівень вмісту кальцію у молочних продуктах (молоко втрачає певну частину кальцію під час пастеризації). У деяких випадках хлорид кальцію додається і в кондитерські вироби, наприклад, шоколад, і активно протистоїть затвердінню продукту. У поодиноких випадках E509 застосовується в пивоварінні, де служить для усунення недоліків води, що використовується для виготовлення пива. Інші сфери застосування: у хімічній промисловості (як реактив при аналізах); у виготовленні гуми; у виготовленні виробів з латексу та натурального каучуку; у виробництві клею; у медицині (для отримання молочної кислоти); у виробництві металевого кальцію; у холодильній справі; у газовидобутку - під час підготовки транспортування газу; у дорожньому господарстві (як засіб проти ожеледиці та засіб проти знепилення доріг із гравію); при виготовленні деяких наркотичних засобів.

Вплив на організм

Відомо багато позитивних сторін впливу добавки Е509 на організм людини. У медицині хлорид кальцію використовують при дефіциті кальцію, необхідного передачі нервових імпульсів і скорочення м'язів. Він впливає на роботу міокарда, згортання крові та формування кісткових тканин. Завдяки хлориду кальцію можна запобігти розвитку запального процесу та підвищити стійкість людського організму до різних інфекцій.

При надмірному вживанні може провокувати подразнення слизової оболонки шлунково-кишкового тракту, розвиток виразки шлунка.