E507 - Низька небезпека
Соляна кислота (харчова добавка E507) – безбарвна їдка рідина, що починає диміти на повітрі, сильна односкладова кислота. Цю речовину отримують за допомогою розчинення хлороводню у воді. Хімічна формула: HCl. Соляна кислота - це дуже сильна агресивна кислота, яка при попаданні на шкіру у концентрованому стані залишає хімічні опіки. Особливо небезпечна при попаданні у вічі. При відкритті судини з цією речовиною у повітря виділяється їдкий дим, який дратує слизові оболонки та дихальні шляхи.
Застосування
У харчовій промисловості використовується як регулятор кислотності для виготовлення фруктози, лимонної кислоти, желатину та ін. Широко використовується у приготуванні содової. Інші використання соляної кислоти:
- у гідрометалургії та гальванопластіці, для очищення поверхні металів при паянні, лудженні;
- при травленні сталі, для видалення іржі та оксиду заліза для подальшої обробки;
- у хімічній промисловості, як хімічний реагент;
- у текстильній промисловості, для обробки шкіри;
- у побутовому очищенні приміщень, наприклад для видалення накипу;
- у видобутку нафти, як розчинник породи.
Вплив на організм
Контакт із соляною кислотою може призвести до негативних наслідків. Через те, що це їдка речовина, слід уникати попадань Е507 на відкриті ділянки шкіри та слизові оболонки, інакше може утворитися сильний опік. Найбільшу небезпеку кислота становить для очей. У момент розкуповування судини з соляною кислотою миттєво виділяються пари хлороводню і утворюється туман, вдихання яких веде до сильного подразнення дихальних шляхів та слизових оболонок, задухи. Вступаючи в реакцію з хлорним вапном, перманганатом калію або діоксидом марганцю, Е507 утворює дуже токсичний та небезпечний газоподібний хлор. Тим не менш, слабкі розчини Е507, які використовуються в харчовій промисловості, людському здоров'ю нічим не загрожують.
Соляна кислота входить до складу шлункового соку, тому іноді її слабоконцентрований розчин призначають при недостатній кислотності шлункового соку.