E473 - Нульова небезпека
Харчова добавка E473 (ефіри сахарози і жирних кислот) — відноситься до стабілізаторів і емульгаторів штучного походження, використовується в технологічних цілях в процесі виробництва харчових продуктів. Являє собою складні ефіри сахарози і 1,2 або 3 молекул харчових жирних кислот. Зовні виглядає як міцні гелі, м'які шматочки або порошки від білого до сіруватого кольору з маслянистим солодкувато-гірким смаком. Мають широку область плавлення. Розчинний у теплих спиртах, гліколях, інших органічних розчинниках; погано розчинний у воді. Стійкість до гідролізу достатня, термостійкість відповідає вмісту цукру.
Спосіб отримання
Переетерифікацією сахарозою метилових і етилових ефірів жирних кислот або екстракцією з реакційної суміші «цукрово-гліцеридів». Для екстракції використовуються диметилформамід, диметилсульфоксид, етилацетат, ізопропанол, пропіленгліколь, ізобутанол, метилетилкетон.
Домішки: залишки розчинників, продукти розщеплення цукру.
Метаболізм і токсичність
В організмі повільно розщеплюються ферментами на жирні кислоти і цукор.
У харчовій промисловості добавка Е473 може входити до складу безлічі продуктів, таких як вершки і їх аналоги, морозиво і фруктовий лід, напої на молочній основі; хлібобулочні та кондитерські вироби, а також жирові емульсії для них, десерти; м'ясні продукти, консервовані супи і бульйони, соуси; забілювачі для напоїв, безалкогольні напої на основі кокосового горіха, мигдалю і анісу і алкогольні напої (крім вина і пива), порошки для приготування гарячих напоїв. Також цю добавку використовують для поверхневої обробки свіжих плодів, виготовлення дієтичних сумішей і БАДів, жирових розчинників і антиокислювачів і продуктів, що містять гідролізати білків, пептиди і амінокислоти.
Вплив на організм людини
В організмі людини ефіри сахарози і жирних кислот поступово розщеплюються на складові і засвоюються аналогічно натуральним жирам і сахарам. Вони не мають токсичної, канцерогенної дії або інших побічних ефектів. І при вживанні в кількості, що не перевищує максимальну добову дозу — 10 мг/кг, цілком безпечні.