E451(ii) - Середня небезпека
Трифосфат пентакалія ( харчова добавка E451(ii)) - калієва сіль триполіфосфорної кислоти з формулою K5Р3О10, це підвид добавки Е451. На вигляд трифосфати являють собою порошок білого кольору, що отримується шляхом синтезування з різних речовин.
Застосування
У харчовій промисловості добавка Е451іі використовується як регулятор кислотності, текстуратора, комплексоутворювача. Практично всі харчові фосфати та їх суміші, що використовуються у м'ясопереробній та рибній промисловості, мають лужну реакцію. Добавка лужних фосфатів у м'ясо та рибу призводить до зростання кислотності продуктів, і як наслідок, до збільшення вологозв'язувальної властивості білків. У харчовій промисловості добавка використовується як стабілізатор, регулятор кислотності, фіксатор забарвлення, антиоксидант. Трифосфати використовуються для виготовлення спеціальних напоїв для спортсменів, безалкогольних напоїв. Добавка додається в стерильне та пастеризоване молоко, морозиво, молоді сири, кисло-вершкове масло, збиту яєчну суміш для омлетів та інші яєчні продукти. Харчову добавку використовують при виготовленні макаронних виробів, сухих супів, рибного фаршу, сиропів, декоративних виробів (наприклад глазур), бутербродного маргарину, кондитерських виробів. Крім того, харчова добавка широко використовується при консервуванні ракоподібних, обробці свіжої та мороженої риби, випіканні різних кексів, тортів та іншої здоби. Крім харчової промисловості, трифосфати дуже широко використовуються у виробництві побутової хімії та косметичних засобів.
Вплив на організм
Наукових даних про користь застосування харчової добавки Е451(i) для здоров'я людини немає. Е451(i) біологічної цінності не має.
Трифосфати відносяться до небезпечних добавок, тому надмірне вживання продуктів із цією добавкою може призвести до розвитку сильних запальних явищ слизових оболонок організму та особливо органів травної системи. У дітей при цьому може бути стан нервозності та гостра нестача кальцію. Трифосфати здатні викликати гострий розлад шлунка. Вважається, що впливає як ракоутворююче і підвищує рівень холестерину. Будучи дуже небезпечними речовинами, трифосфати, здатні негативно впливати на шкірні покриви. Алерген