E422 - Дуже низька небезпека

Гліцерин (E422) є найпростішим представником триатомних спиртів. Є в'язкою рідиною, що не має кольору і необмежено розчинна у воді. На смак ця добавка солодка, через що і сталася її назва (глікос означає солодкий). Хімічна формула гліцерину: C3H5(OH)3.

Застосування

Добавка E422 широко використовується у виробництві кондитерських виробів та деяких алкогольних напоїв. У ньому добре розчиняються інші речовини. Часто зустрічається у шоколадних виробах, тортах, тістечках. Інші сфери застосування: виготовлення косметики та мила; виробництво паперу; обробка шкіри; виготовлення клеїв, антифризів та інших подібних речовин; виробництво вибухівки (у вигляді нітрогліцерину); використання як біопалива; застосування у лікарських препаратах.

Вплив на організм

Гліцерин є компонентом всіх жирів, а також у невеликій кількості міститься у крові людини. Вступаючи в організм, легко засвоюється з перетворенням на жири. Побічних ефектів від застосування відсутні.

Наукових відомостей про шкоду застосування як харчової добавки Е422 для здоров'я людини зараз немає. Рекомендується бути обережним людям, які мають в анамнезі захворювання нирок і порушення циркуляції крові: гліцерин виводить з організму рідину.