E417 - Дуже низька небезпека

Камедь тари (харчова добавка Е417) - речовина рослинного походження, що застосовується в харчовій промисловості як стабілізатор, емульгатор, загусник. Тари камедь є білим або бежевим порошком, який майже не має запаху. Добавка Е417 має підвищену стійкість до термічного впливу і може зберігати свої властивості при температурах до 145°С.

Застосування

У харчовій промисловості тари камедь використовується як добавка-стабілізатора Е417. В основному ця добавка застосовується при виробництві морозива та молочних десертів. Для підвищення емульгуючих властивостей камедь тари часто застосовується разом із модифікованими та немодифікованими крохмалями. Крім харчової промисловості камедь тари використовується при виробництві автомобільних та меблевих шкір.

Вплив на організм

Харчова добавка Е417 досліджувалась на тваринах і людях. Згідно з оглядом безпеки комісії Європейського агентства з безпеки харчових продуктів (EFSA) камедь тари (Е417) тестувалася на щурах, собаках, кішках та кроликах. EFSA не виявила ознак негативного впливу після тривалого споживання. У дослідженні відзначається зниження споживання їжі. Це пов'язане з властивістю добавки вбирати воду і збільшуватися об'ємом, створюючи відчуття ситості. Алергічні реакції не зафіксовано.

Під впливом шлункового соку набухає, тому довше забезпечує відчуття ситості. У кишечнику людини розбухає під впливом води та запускає перистальтику, стимулюючи процес природного спорожнення. Не має алергенних властивостей. При прямому контакті не викликає подразнення шкірних покривів та слизових оболонок.

Тари камедь застосовується у Перу як лікарський засіб. Настої стручків Тари використовуються для лікування запалених мигдаликів або промивання ран, застосовується при лихоманках, застудах та болях у животі. Відвар із висушених стручків рослини також використовується для боротьби з блохами та іншими комахами.