E336 - Дуже низька небезпека
Тартрати калію (харчова добавка Е336) використовується в харчових продуктах як антиоксидант, підкислювач, регулятор кислотності, емульгатора. Добавка Е336 також стабілізує фарбування продуктів, посилює дію антиоксидантів. За фізичними властивостями добавка Е336 це кристалічний порошок білого кольору, добре розчинний у воді, але нерозчинний в органічних розчинниках (етанолі, жирах). Тартрат калію отримують нейтралізацією винної кислоти, що має натуральне походження гідроксидом калію, а також реакцією винної кислоти з поташ (карбонатом калію). Таким чином, добавку Е336 можна віднести до добавк, отриманих штучним шляхом.
Застосування
Добавка Е336 широко використовується в харчовій промисловості: супи, мармелад, джем, желе, соки та концентрати, хлібобулочні вироби, вина. Завдяки тому, що тартрати утворюють з важкими металами стабільні комплекси, добавку Е336 використовують як стабілізатор фарбування і як синергіст антиоксидантів.
Вплив на організм
Харчова добавка Е336 відноситься до природних антиоксидантів - стабілізує вільні радикали, захищає мембрани клітин від руйнування. Є джерелом калію. Калій - основний внутрішньоклітинний іон, що відіграє важливу роль у регуляції різних функцій організму. Бере участь у підтримці внутрішньоклітинного осмотичного тиску, в процесах проведення і передачі на органи нервового імпульсу, що іннервуються, у скороченні скелетних м'язів і в ряді біохімічних процесів. Зменшує збудливість та провідність міокарда, у високих дозах – пригнічує автоматизм. Тартрат калію регулює роботу жовчного міхура, має легкий проносний і сечогінний ефект.
Не рекомендують вживати дітям та людям, схильних до проносів, метеоризму. У поодиноких випадках харчова добавка може викликати алергію.