E307 - Дуже низька небезпека
Альфа-токоферол (харчова добавка Е307) – вітамін Е, головний антиоксидант у організмі людини. Вітамін Е розчиняється і залишається у жирових тканинах, що зменшує потребу вживання вітаміну у великій кількості. Вітамін Е міститься у багатьох натуральних продуктах: у вершковому та рослинному маслах, яйцях, молоці, печінці, м'ясі, зелені, а також у зародках злакових.
Застосування
У харчовій промисловості добавка Е307 використовується як антиоксидант для уповільнення окислення продуктів. Застосовується як антиоксидант у виробництві молочних продуктів; рослинних та тваринних олій (у тому числі рафінованої оливкової); майонезів; маргарину; кондитерських виробів; молочних сумішей та замінників жіночого молока для грудних дітей; зернових продуктів для дитячого харчування. Інші використання альфа-токоферолу: у косметичній промисловості, для виробництва мазей, кремів, масел; у фармацевтичній промисловості, для виробництва вітамінів та харчових добавок.
Вплив на організм
Альфа-токоферол дуже важливий для кровообігу людини: він покращує харчування клітин, сприяє збагаченню крові киснем, знімаючи втому, зміцнює серцевий м'яз, запобігає утворенню тромбів і навіть сприяє їх розсмоктуванню. Вітамін Е забезпечуючи хорошу згортання крові, сприяє швидкому загоєнню ран, запобігає появі деяких рубців, перешкоджає розвитку недокрів'я.
Альфа-токоферол уповільнює утворення вільних радикалів, захищає клітинні мембрани від пошкодження, попереджає розвиток злоякісних новоутворень (особливо ефективно у комплексі з вітаміном C). Харчова добавка Е307 захищає інші жиророзчинні вітаміни від окиснення, сприяє засвоєнню ретинолу (вітамін F). Вітамін Е активує обмін речовин; запобігає виникненню вікової пігментації шкіри; стимулює вироблення «гормонів краси» естрогенів; регенерує шкіру на клітинному рівні; очищає кровоносні судини; підвищує імунітет та витривалість організму; зменшує ризик розвитку запальних процесів; сприятливо впливає на репродуктивну систему; запобігає функціональним розладам всіх систем організму. Токоферол сприяє кращому засвоєнню організмом вітаміну A та вітаміну C, запобігаючи їх руйнуванню. З усіх ізомерів вітаміну E тільки α-токоферол здатний концентруватися в крові. Інші форми переробляє і виводить з організму печінку.
Проведені дослідження показали здатність альфа-токоферолу перешкоджати розвитку хвороби Альцгеймера. Щоденна доза в 2 000 МО помітно покращувала стан пацієнтів (МЕ – міжнародна одиниця, 1 МО відповідає 0,67 мг α–токоферолу).
Для організму небезпечний дефіцит вітаміну Е. Нестача речовини може спричинити дистрофію м'язів, порушення роботи нервової системи, некроз печінки, недокрів'я, анемію та безпліддя, передчасне старіння організму.
Токоферол несумісний із антикоагулянтами. Одночасне вживання речовин може призвести до кровотечі. Е307 протипоказаний при індивідуальній непереносимості.