E230 - Середня небезпека

Дифеніл (харчова добавка Е230) - ароматичний вуглеводень, що легко розчиняється в бензолі, спирті, ефірах та інших органічних розчинниках. У той же час добавка Е230 нерозчинна у воді. Дифеніл хімічно стабільний, не має ні кольору, ні запаху. Хімічна формула добавки Е230: C12H10 або (C6H5)2. Дифеніл зустрічається в природному вигляді в кам'яновугільній смолі, сирій нафті та природному газі і може бути отриманий із цих джерел шляхом дистиляції. Але в промисловості дифеніл отримують переважно шляхом термічного дегідрування бензолу. В результаті хімічних реакцій, пов'язаних з отриманням дифенілу, в харчовій добавці Е230 можуть залишатися різні домішки: оксидибензол, фенілфенол, різноманітні ароматичні сполуки з більш високим ступенем полімеризації. 

Застосування

У харчовій промисловості добавка Е230 використовується переважно як консервант, завдяки здатності дифенілу запобігати росту цвілі та грибів. У харчовій промисловості добавка Е230 використовується для того, щоб зберегти зовнішній вигляд цитрусових під час транспортування. Консервант наноситься на шкірку плода. Щоб запобігти небезпечній дії добавки Е230, потрібно ретельно мити фрукти, що особливо поставляються з далеких країн. Інші застосування дифенілу: у виробництві негорючих трансформаторних масел; в ядерних реакторах, як охолоджувальну рідину; при виробленні шкіри, як антисептик; у виробництві барвників.

Вплив на організм

Середньотоксичний, але біологічно розкладається до малотоксичних сполук. У дозі до 0,05 мг на 1 кг тіла біфеніл безпечний, з організму елімінується разом із сечею у вигляді глюкуроніду.

При попаданні пилу дифенілу на слизові оболонки очей та дихальних шляхів, може викликати алергічні реакції, нудоту та блювання, пригнічувати діяльність ЦНС та сприяє розвитку шкірних захворювань. При вживанні консерванту Е230 у великих дозах може бути вкрай токсичний для нирок, печінки, серцево-судинної та нервової систем.

З метою запобігання негативній дії харчової добавки Е230 рекомендується ретельно мити фрукти (особливо імпортні).