E226 - Середня небезпека

Сульфіт кальцію (харчова добавка Е226) є білими кристалами з характерним запахом діоксиду сірки. Сульфіт кальцію погано розчиняється у воді. Як і багато сульфітів, добавка Е226 вступає в реакцію з кислотами, вивільняючи сірчаний газ і воду. Отримують харчову добавку Е226 хімічним шляхом - пропусканням діоксиду сірки через суспензію водну карбонату кальцію, внаслідок чого виходить гідросульфіт кальцію. Після подальшого його упарювання насухо, виходить підсумковий продукт - сульфіт кальцію. Хімічна формула добавки Е226: CaSO3.

Застосування

У харчовій промисловості добавка Е226 використовується як консервант для приготування желе, мармеладу, морозива, джему, повидла з низьким вмістом цукру, сухофруктів, напівфабрикатів. Крім того, консервант Е226 широко застосовується у виробництві вина, пива, фруктових соків та інших безалкогольних напоїв. Використовується при заморожуванні ракоподібних та головоногих. Додається в тертий часник, хрін, картоплю для запобігання процесу потемніння. Добавка Е226 може використовуватися для ущільнення рослинних тканин у виробництві консервів з овочів та фруктів.

Вплив на організм

Харчова добавка Е226 вважається безпечною за умови вживання у мінімальних кількостях (не більше 0,7 мг/к на добу). Харчова добавка Е226 може викликати розлади шлунково-кишкового тракту, надавати шкідливу дію на нирки. Крім того, сульфіт кальцію може викликати напади астми у астматиків та алергічні реакції у людей, схильних до алергії.