E225 - Середня небезпека
Сульфіт калію (харчова добавка Е225) - розчинна у воді біла речовина, кристали якої мають моноклеїдну структуру. При нагріванні харчова добавка Е225 розкладається. Консервант Е225 має відновлювальні властивості, наприклад, в кислому середовищі він легко окислюється перманганатом калію. При контакті з водою або у вологому повітрі утворює двомолекулярний кристалогідрат. Хімічна формула сульфіту калію: K2SO3.
Застосування
У харчовій промисловості добавка Е225 використовується як консервант та антиоксидант. Додається у вино, пиво, безалкогольні напої, натуральні фруктові соки, оцет. Крім того, добавка Е225 використовується у виготовленні сухофруктів, картопляних продуктів та інших харчових виробів.
Вплив на організм
Сульфіт калію згубно впливає на органи травлення, руйнує вітамін В1 та вітамін В12 в організмі. При високій концентрації добавка Е225 викликає бурхливі алергічні реакції у чутливих людей. Саме тому продукти з консервантом Е225 не рекомендується вживати астматикам. Не рекомендується застосовувати консервант Е225 в їжу дітям, вагітним жінкам і матерям, що годують груддю.