E171 - Низька небезпека

Діоксид титану (харчова добавка Е171) є безбарвними кристалами, що жовтіють при нагріванні. У промисловості барвник Е171 використовується у роздробленому стані як білий порошок. Діоксид титану не розчиняється у воді. Хімічна формула добавки Е171: TiO2. Існують два основні промислові методи одержання діоксиду титану: сульфатний метод одержання діоксиду з ільменітового концентрату та хлоридний метод одержання діоксиду титану з тетрахлориду титану.

Застосування

У харчовій промисловості діоксид титану застосовується як добавка Е171 - білого барвника-відбілювача. Барвник Е171 часто застосовується під час виробництва сухого молока, швидких сніданків. Може використовуватися при виробництві: кондитерських виробів (джему, цукрової пудри, жувальної гумки, карамелі, рафінаду); молочних продуктів (бринзи, сироватки, згущеного молока, молочних коктейлів); тіста, у тому числі для пельменів; виробів із фаршу білої риби, морепродуктів. Крім цього, діоксид титану застосовується у виробництві лакофарбової продукції, паперу, пластмас та інших галузях промисловості.

Вплив на організм

Корисних ефектів при вживанні E171 не надає, при нанесенні на шкіру діоксид титану відбиває УФ випромінювання, тому часто використовується при виготовленні сонцезахисних засобів.

При вдиханні порошок оксиду титану має канцерогенний ефект.

Тривалий час вважався нетоксичним, але з 2021 року, згідно з повідомленнями Європейського агентства з безпеки продуктів харчування (EASA), «більше не вважається безпечним як харчова добавка».