E160c - Нульова небезпека

Малосмоли паприки (харчова добавка Е160с) входить до групи добавок Е160. Вона має натуральне походження – її одержують із натуральної паприки – червоного стручкового перцю (чилі), який відноситься до рослин роду Capsicum. Основний метод отримання добавки Е160с – вплив розчинників на рослини. У кінцевому продукті розчинники видаляються. Харчова добавка Е160с (екстракт паприки) містить кілька пігментів: каротин (провітамін А, жовтий пігмент), капсантин та капсорубін. Також до складу барвника Е160с входять деякі жирні кислоти - олеїнова, ліноленова, стеаринова, пальмітинова і мірістинова. Цей барвник може бути двох видів – жиророзчинний та вододисперсний. Ще одна поширена назва даного барвника – капсантен. Добавка Е160с відмінно протистоїть впливу світла та температури і здатна зберігати колір продукту практично в будь-яких умовах. Застосування екстракту паприки дозволяє отримувати продукти з різними відтінками – від персикового до червоно-жовтогарячого. Основні характеристики харчової добавки Е160с: смак майже не виражений; запах – специфічний, під час обробки продукту видаляється; консистенція – порошок, рідка паста, емульсія; колір – коричнево-жовтогарячий.

Застосування

Харчову добавку Е160с використовують для фарбування харчових продуктів або відновлення кольору втраченого під час термічної обробки. У більш високих концентраціях добавка Е160с надає продуктам гострого смаку, особливо яскраво він проявляється в окремих продуктах – наприклад, у чіпсах або сирі. Жиророзчинний барвник Е160с використовується для фарбування різної продукції: майонезів, маргарину, чіпсів, спредів, соусів на жировій основі. Вододисперсну добавку Е160с застосовують для фарбування молочних десертів, сирів, соусів на водній основі, морозива. Часто барвник Е160с можна знайти у складі апельсинового соку, сумішей спецій, цукерок, емульгованих м'ясопродуктів. Поза харчовою промисловістю харчова добавка Е160с застосовується виготовлення корму для свійських птахів. Вживання таких кормів поглиблює колір яєчних жовтків - робить їх помаранчевими.

Вплив на організм

Масломоли паприки – безпечна для здоров'я харчова добавка. Вона видобувається із рослин і таким чином є натуральним барвником. Добавка Е160с благотворно впливає на організм:

- покращує кровообіг;

- стимулює вироблення шлункового соку та покращує травлення;

- посилює апетит;

- має м'яку стимулюючу, тонізуючу дію;

- має протизапальний ефект;

- допомагає боротися із метеоризмом;

- сприяє боротьбі із застудою, зменшує озноб;

- допомагає зупиняти виразкову кровотечу;

- благотворно позначається на роботі нирок, селезінки, легень, підшлункової залози, шлунка, серця.

Немає жодного факту негативного впливу барвника Е160с на організм людини. Побічних ефектів від вживання добавки також немає, проте паприка та інші види червоного перцю, з яких її одержують, можуть викликати алергічні реакції.