E150a - Дуже низька небезпека

Цукровий колер I простий (E150a) натуральний і ідентичний натуральному барвнику (група – карамельні барвники меланіни). Барвник Е150а має сильний смак і м'який аромат. Колір добавки варіюється від жовтого до червоного. Барвник стабільний у спиртовому, таніновому та солоному середовищах. Цей барвник отримують за допомогою термічної обробки цукристих речовин або внаслідок їх розкладання. Найчастіше джерелами для отримання добавки є буряк, кукурудза, цукрова тростина. Харчова добавка E150a добре розчиняється у воді та спирті, стійка до дії світла, кислого середовища, перепаду температур. У складі продуктів виконує роль емульгатора. Основні параметри добавки E150a: колір – карамельний, коричневий; консистенція – рідка, густа (розчин чи порошок); смак – гіркуватий; запах – палений цукор.

Застосування

Харчова добавка E150a використовується для фарбування різних харчових продуктів: солодощів та десертів; йогуртів; варення та джемів; чіпсів; консервованих овочів, фруктів, ягід; м'ясних продуктів – сосисок, вареної ковбаси, паштетів; шоколадної олії; цукерок; спиртних напоїв – віскі, пива, вина; безалкогольних напоїв; сиропів; морозива. Цукровий колер використовують як барвник при виробництві ліків та косметичних засобів. Також цей барвник використовується для виробництва кормів для тварин.

Вплив на організм

У складі харчової добавки E150a містяться меланіни, які також виділяються в тканинах рослин (наприклад, гречки). Вони захищають організм від впливу радіації, мутацій, променевого ураження, викликаних нею.

Харчову добавку E150a слід з обережністю вживати хворим на цукровий діабет, а також тим, у кого є алергічні реакції або індивідуальна непереносимість карамелі. Крім того, надмірне вживання речовини може викликати розлад шлунково-кишкового тракту, здуття, запори.