E1104 - Низька небезпека

Ліпаза (харчова добавка E1104) – фермент, що каталізує гідроліз нерозчинних естерів-ліпідних субстратів, допомагає розчиняти та перетравлювати жири, добре розчинний у воді. Разом з жовчю ліпаза розчиняє жири, жирні кислоти та вітаміни A, D, E, K, щоб перетворити все це на енергію та тепло. В організмі людини вона утворюється у підшлунковій залозі, менше у слині. Ліпаза міститься у грудному молоці жінки, в однаковій кількості весь період годування. Ліпаза може бути використана як біокаталізатор при створенні альтернативного джерела енергії, наприклад при перетворенні рослинного масла в паливо.

Застосування

Ліпази та протеази є найважливішими ферментами, відповідальними за дозрівання сиру. Ліпази додають до пастеризованого молока, що використовується у виробництві сиру, для прискорення дозрівання сиру та покращення його смаку та аромату. Внесення ферментного препарату ліпази покращує структурно-механічні властивості м'якуші хліба, його еластичність, текстуру, пружні властивості, а також продовжує термін свіжості готових виробів. Використання препарату ліпази дозволяє зменшувати вміст жирових продуктів у рецептурі хліба без зниження показників якості готових виробів. Внесення препаратів ліпази у тісто, виготовлене без використання жирових продуктів, покращує його реологічні властивості. 

Інші сфери застосування: як компонент лікарських засобів, у шкіряній промисловості (знежирення шкур)

Вплив на організм

Цей фермент дуже важливий для правильної роботи організму. Тому потрібно їсти сиру їжу, яка підтримуватиме кількість ліпази в організмі: овочі, фрукти, горіхи, зернові, свіжий сік з овочів та фруктів. Ліпаза забезпечує розщеплення жирів в організмі, вивільняє важливі амінокислоти, вітаміни та мінерали. Вона потрібна для нормального функціонування травної системи та правильного обміну речовин. При індивідуальній непереносимості добавки, може виникати висип та інші алергічні реакції.